Skip to main content

News: Naar een betere communicatie met asielzoekers

  • October 9, 2018

9/10/2018 - Het Brusselse onderzoekscentrum BIAL (Brussels Institute for Applied Linguistics) en Brussel Onthaal en werken aan een betere communicatie met nieuwe asielzoekers in de opvangcentra van Fedasil.

 

Het Brussels Institute for Applied Science (BIAL) van de Vrije Universiteit Brussel wil de communicatie met asielzoekers tijdens hun intake verbeteren. VUB-onderzoekers Koen Kerremans, Antoon Cox en Karima El Hahaoui werken daarvoor samen met het vertaalbureau van de vzw Brussel Onthaal en Fedasil. Ze bieden vrijwillige tolken specifieke vormingen aan en ontwikkelen taalhulpmiddelen in verschillende talen: dat kan gaan van terminologielijsten opstellen in verschillende talen tot het vertalen van audio-opnames.

 

Zo namen verschillende bewoners uit de opvangcentra van Fedasil in Jodoigne en Sint-Truiden deel aan een workshop waarbij zij in hun moedertaal animatiefilmpjes inspraken over het belang van vaccinaties. Met deze filmpjes kunnen onze artsen en verplegers nieuwe asielzoekers nog beter informeren.

 

De resultaten van het project  worden gebundeld in een praktische leidraad en een eindrapport, die worden voorgesteld op een studiedag in december.